O festivalu

VINSKA VIGRED JE PRAZNIK BELOKRANJSKIH VIN

Festival Vinska vigred predstavlja veliko priložnost za promocijo Metlike in razvoj vinogradništva in turizma v Beli krajini. Ponuja sprostitev in užitek ob veliko zanimivih dogodkih, ki jih na sončni strani Gorjancev vsako leto skrbno pripravimo.

Belokranjskih lepot ne morete izmeriti s še tako bujno domišljijo. Tu živijo ljudje, ki so jim besede sovraštvo, neprijaznost, oholost, nadutost in morda še negostoljubnost, tuje. Kar so za Gorenjce nageljni, je za Belokranjce trta. Vino pa jim je sonce v kozarcu. V Beli krajini izhlapijo žalost, slaba volja in podobne reči, ki nimajo s petjem in vriskanjem nič skupnega. Bela krajina je s slovničnega stališča ženskega spola, zato ni nič čudnega, če je nežna, topla, lepa, razumevajoča, očarljiva, zapeljiva, samosvoja, cvetoča in morda še mikavna, skrivnostna ter naivno nedolžna. Vinska vigred je lahko samo v njenih nedrjih, kjer postanejo zaradi dobre kapljice reveži bogatejši, nesrečni srečni, skregani prijatelji in neumni pametni.

Iz leta v leto se kakovost belokranjskih vin dviguje. Vse več je tudi novih, mladih vinarjev, ki se uveljavljajo v slovenskem prostoru. Belokranjska vina so po vsej Sloveniji in izven nje vse bolj prepoznavna in cenjena. Tudi na račun belokranjskega vinorodnega okoliša velja posavski vinorodni okoliš za boljši, kvalitetnejši del slovenskega vinogradništva. Dr. Julij Nemanič ob tem dodaja: Če spoštujemo žlahtno vinsko kapljico, ga uživamo redno, toda zmerno, bomo nagrajeni z zdravim duhom, čvrstim zdravjem ter lepšim in daljšim življenjem. »

Bela krajina se lahko pohvali kar z dvema posebnežema med slovenskimi zaščitenimi vini s priznanim tradicionalnim poimenovanjem: z metliško črnino in belokranjcem. Da se je Bela krajina soglasno odločila zaščititi svoj unikat, vino, ki ga nihče drug nima pravice poimenovati, priča o zrelosti. Kolektivna blagovna znamka ni last enega vinarja, dediščina je bila prigarana, težko zaslužena. Dolžnost novih generacij je, da jo ohranjajo in bogatijo. Mnogi mali vinogradniki obdelujejo svoj vinograd brez ekonomske računice, bolj zaradi veselja. Dela v vinogradih niso več tako težaška, opravljajo se s stroji. V Beli krajini pa na srečo, ker so vinogradi težko dostopni, ne bodo nikoli uvajali strojev za ret trte in za trgatev grozdja. Človek bo tisti, ki bo v vinogradu ključen in nenadomestljiv. Belokranjska vina bodo zato ohranjala svoj značaj, ki ga ne bo uniformirala industrializacija. Belokranjski vinogradniki bodo lahko zato tudi v bodoče imeli intimen odnos s trto.

Če bi Belo krajino predstavljali tujcu, bi mu poleg slikovite pokrajine, kulturnih in naravnih znamenitosti, tradicionalnih običajev zagotovo želeli predstaviti tudi belokranjsko kulinariko, v kateri ima posebno mesto žlahtna vinska kapljica. In ta kapljica se od leta 1983, vsako leto sredi maja, predstavi na festivalu Vinska vigred v Beli krajini. Tudi letos bo tako, v metliškem mestnem jedru se bodo tretji vikend v maju znova zbrali prijatelji Bele krajine.

V petek poteka kronanje kraljice metliške črnine in podelitev šampionov vin. Vigredi se vsako leto udeležijo tudi predstavniki pobratenih občin Ronchi, Wagna in Ozalj. V petek se prav tako odpre kulinarična razstava, ki jo pripravi Društvo kmečkih žena Metlika. Sobota je dan, ko se po Metliki sliši glasba pihalnih orkestrov, folklornih skupin ter številnih drugih glasbenikov. Tudi na ta dan gostje pokušajo najboljša belokranjska vina, belokranjsko pogačo, na delavnici pa se to zaščiteno posebnost lahko naučijo tudi peči. Seveda za največji specialiteti Bele krajine veljata odojek in jagenjček na ražnju.

Nedelja je na vigredi družinski dan. Številne aktivnosti in delavnice so prilagojene otrokom, družinam in seveda tudi vsem ostalim, ki jih pritegnejo raznovrsten program ter številne stojnice.

Vinska vigred 2023

večji sponzorji festivala

Občina Metlika
IMP Pumps
CGP
TPV Avto