Pri Trdičevih so spekli najboljšo belokranjsko pogačo

Pri Trdičevih so spekli najboljšo belokranjsko pogačo

Belokranjska pogača je okrogle oblike, premazana s stepenim jajcem, posipana z zrni kumine in z debelejšo soljo, narezana na kvadrate. Takšna je tudi od leta 2010 zaščitena v Bruslju. Je dobrodošlica za vse obiskovalce Bele krajine in se odlično ujame z domačim vinom. Tradicionalen način postrežbe z lomljenem pa poveže vse prisotne.

Letošnje ocenjevanje za najboljšo belokranjsko pogačo v okviru prireditve Vinska vigred v Beli krajini je potekalo 25. aprila v konferenčnem prostoru bara Liber v Metliki. Sedemčlanska komisija v sestavi Katarina Mihelčič (predsednica komisije in notranja presojevalka sistema vodenja kakovosti ISO 9001:2008), Anita Jamšek (magistrica znanosti), Katja Stankovič (univ. dipl. ing. živilstva in prehrane), Nada Pezdirc in Marija Škof (dolgoletni članici DKŽ Metlika), Zdenka Štrbenc (dolgoletna članica DKŽ Črnomelj) ter Sonja Škof (dolgoletna predsednica DKŽ Semič) jih je ocenjevala po obrazcu, ki je bil skupaj s specifikacijo sprejet v Bruslju. Ocene so bile zato bolj enotne, k še bolj pošteni oceni pa smo pa prišli z izločenimi najvišjimi in najnižjimi točkami.

Tokrat je po oceni komisije najboljšo belokranjsko pogačo pripravila Nastanitvena kmetija Trdič iz Krasinca. Od 80 možnih točk so jih dosegli 76,70. Zelo dobro se je odrezala tudi družina Škof iz Črešnjevca, ki ji je najvišje priznanje ušlo za manj kot eno točko.

Belokranjsko pogačo, kulinarično posebnost v deželi belih brez, pripravljajo ponudniki s certifikatom. To so Hotel Bela krajina, Bar Liber, Domače dobrote Mojca, Gostilna Badovinac, Gostišče Veselič, Kmetijska zadruga Metlika, Otroški vrtec Metlika, Turistični kmetiji Jakljevič in Majerle, Izletniške kmetije Matkovič, Šuklje in Bahor, Nastanitvena kmetija Trdič, Gostilna Milič, Tončka Jankovič, Peka peciva Šrajf, Okrepčevalnica Pri Matičku, Kmetija z nastanitvijo Pri Papeževih, Medeni butik Bibi, Grm Novo mesto – center Biotehnike in turizma, Pekarna Kruhek iz Sevnice ter Pekarna Panem, Vivo Catering in Gostilna Pečarič iz Ljubljane. Veseli smo, da ohranjajo stare belokranjske običaje, recepte naših babic in bogatijo zgodbe slovenskega turizma.

Priznanje za najboljšo belokranjsko pogačo bomo podelili na slavnostni otvoritvi Vinske vigredi, v petek, 18. maja ob 20.00 na Trgu svobode v Metliki.

Suzana Puškarić, TIC Metlika

nazaj
V času Vinske vigredi v Hiši dobrot Bele krajine: Delavnica peke belokranjske pogače in kulinarična razstava v organizaciji Društva kmečkih žena Metlika.

večji sponzorji festivala

TPV Avto
IMP Pumps
TGH
BGP
Občina Metlika
CGP