Pri Trdičevih so spekli najboljšo belokranjsko pogačo

Pri Trdičevih so spekli najboljšo belokranjsko pogačo

Belokranjska pogača je okrogle oblike, premazana s stepenim jajcem, posipana z zrni kumine in z debelejšo soljo, narezana na kvadrate. Takšna je tudi od leta 2010 zaščitena v Bruslju. Je dobrodošlica za vse obiskovalce Bele krajine in se odlično ujame z domačim vinom. Tradicionalen način postrežbe z lomljenem pa poveže vse prisotne.

Letošnje ocenjevanje za najboljšo belokranjsko pogačo v okviru prireditve Vinska vigred v Beli krajini je potekalo 25. aprila v konferenčnem prostoru bara Liber v Metliki. Sedemčlanska komisija v sestavi Katarina Mihelčič (predsednica komisije in notranja presojevalka sistema vodenja kakovosti ISO 9001:2008), Anita Jamšek (magistrica znanosti), Katja Stankovič (univ. dipl. ing. živilstva in prehrane), Nada Pezdirc in Marija Škof (dolgoletni članici DKŽ Metlika), Zdenka Štrbenc (dolgoletna članica DKŽ Črnomelj) ter Sonja Škof (dolgoletna predsednica DKŽ Semič) jih je ocenjevala po obrazcu, ki je bil skupaj s specifikacijo sprejet v Bruslju. Ocene so bile zato bolj enotne, k še bolj pošteni oceni pa smo pa prišli z izločenimi najvišjimi in najnižjimi točkami.

Tokrat je po oceni komisije najboljšo belokranjsko pogačo pripravila Nastanitvena kmetija Trdič iz Krasinca. Od 80 možnih točk so jih dosegli 76,70. Zelo dobro se je odrezala tudi družina Škof iz Črešnjevca, ki ji je najvišje priznanje ušlo za manj kot eno točko.

Belokranjsko pogačo, kulinarično posebnost v deželi belih brez, pripravljajo ponudniki s certifikatom. To so Hotel Bela krajina, Bar Liber, Domače dobrote Mojca, Gostilna Badovinac, Gostišče Veselič, Kmetijska zadruga Metlika, Otroški vrtec Metlika, Turistični kmetiji Jakljevič in Majerle, Izletniške kmetije Matkovič, Šuklje in Bahor, Nastanitvena kmetija Trdič, Gostilna Milič, Tončka Jankovič, Peka peciva Šrajf, Okrepčevalnica Pri Matičku, Kmetija z nastanitvijo Pri Papeževih, Medeni butik Bibi, Grm Novo mesto – center Biotehnike in turizma, Pekarna Kruhek iz Sevnice ter Pekarna Panem, Vivo Catering in Gostilna Pečarič iz Ljubljane. Veseli smo, da ohranjajo stare belokranjske običaje, recepte naših babic in bogatijo zgodbe slovenskega turizma.

Priznanje za najboljšo belokranjsko pogačo bomo podelili na slavnostni otvoritvi Vinske vigredi, v petek, 18. maja ob 20.00 na Trgu svobode v Metliki.

Suzana Puškarić, TIC Metlika

nazaj
photo
photo
photo
photo
Največji vinski festival v Sloveniji bo letošnje, 39. leto, potekal nekoliko drugače. Dogodek se bo namesto na treh metliški trgih – Partizanskem trgu, Trgu svobode in Mestnem trgu – odvijal pri VAS, na način, zelo primeren trenutnim časom.
Petek, 21. maj

V sklopu otvoritvenega dne Vinske vigredi 2021 bomo ob 20. uri na Youtube kanalu Zavoda Metlika premierno predstavili degustacijski video, v katerem vas bodo vinarji, teh je natančneje 6, ki tvorijo mrežo ponudbe v Hiši dobrot Bele krajine in se ob enem vsako leto predstavljajo na metliškem tridnevnem festivalu, popeljali po svojih vinskih kleteh in vas razvajali ob odličnih belokranjskih kapljicah.
Paket 6 vin bo na voljo v spletni trgovini Hiše dobrot Bele krajine in v fizični trgovini na Mestnem trgu 7 v Metliki.

Sobota, 22. maj

Na dvorišču Metliškega gradu bo v soboto, 22. maja, potekala podelitev priznanj za najboljšo pogačo, svoja priznanja bodo prejeli šampioni Vinske vigredi, razglasili pa bomo tudi kraljico metliške črnine. Dogajanje ne bo javno, pač pa bo potek dogajanja na voljo na Youtube kanalu Zavoda Metlika, v zahvalo Foto kino kluba Fokus, ki bodo podelitev snemali in prispevek nato objavili.

Nedelja, 23. maj

V zadnjih nekaj mesecih smo organizatorji pripravljali prav posebno vsebino, namenjeno nedeljskemu večeru Vinske vigredi. V nedeljo bomo premierno predvajali dokumentarni kratki film o Vinski vigredi nekoč in danes.

Upamo, da vam bomo na tak način vsaj za trenutek približali dolgoletno tradicijo festivala in da bodo okoliščine, kot je dejal župan Občine Metlika, gospod Darko Zevnik, naslednje leto ugodnejše ter da se ob 40. obletnici festivala pozdravimo na katerem od metliških trgov s kozarcem v roki.

večji sponzorji festivala