V petek, 19. maja 2023, smo otvorili že 41. VINSKO VIGRED V BELI KRAJINI

V petek, 19. maja 2023, smo otvorili že 41. VINSKO VIGRED V BELI KRAJINI

Pester program se je na glavnem prizorišču, na Trgu svobode, začel že ob 17. uri. Kljub oblačnemu vremenu ga je spremljalo veliko obiskovalcev. Nastopili so lokalni pevski zbori, predstavila se je Sekcija sommeljejev – vinskih svetovalcev Vinorodne dežele Posavje, nastopila je tudi skupina Kafergeist, ki je tradicionalne ljudske pesmi predstavila v novi preobleki.

Z govorom predsednice prireditvenega odbora Vinske vigredi 2023 in metliške županje, Martine Legan Janžekovič, ter nagovorom slavnostnega govornika Romana Žvegliča, predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, smo ob 20. uri Vinsko vigred 2023 tudi svečano otvorili. Podelili smo priznanja najbolje ocenjenim vinom letošnjega ocenjevanja vin za Vinsko vigred, ki ga je organiziralo Društvo vinogradnikov Metlika. Tako kot lani je tudi letos priznanje in pokal za najboljšega belokranjca PTP in metliško črnino PTP prejela Vinska klet Metlika, za šampiona tekočega letnika, suho vino modri pinot, je na oder prišla družina Plut, za šampiona tujih vin pa smo razglasili laški rizling, suhi jagodni izbor 2021, Josipa Rajakovića iz Krašič, iz Hrvaške. Šampion predikatnih in posebnih vin je na vigrednem odru uradno postal rumeni muškat, suhi jagodni izbor 2011, Vinske kleti Prus, Vinska klet Metlika pa je prejela tudi priznanje za prvaka penečih vin, za peneče rose vino. Prvak rumenega muškata 2022 je nastal izpod rok Vinogradništva Dolc, prvak modre frankinje 2022 pa v Vinski kleti Prus.

Strokovna komisija Društva kmečkih žena je izvedla tudi ocenjevanje za najboljšo belokranjsko pogačo med certificiranimi proizvajalci. Priznanje za najboljšo belokranjsko pogačo je iz rok predsednice Društva kmečkih žena Metlika prejela Sonja Škof iz domačije Škof-Šrajf iz Črešnjevca.

Okronali smo tudi novo kraljico metliške črnine, Nino Pečarič, iz vinogradniške družine Pečarič-Meginc. Kraljica pa je od podjetja TPV Avto prejela ključ avtomobila znamke MG, s katerim bo celo leto po vsej Sloveniji promovirala odlična belokranjska vina.

Večerni program smo nadaljevali z nastopom Tamburaškega orkestra Dobréč, ki je obiskovalce očaral ob zvokih tamburaških strun. Nato pa smo se zavrteli ob melodijah Grupe Vigor iz sosednje Hrvaške. Kljub dežju so se dolgo v noč zabavali tako obiskovalci kot tudi nastopajoči. Pevec Grupe Vigor, Mario Roth, je v zakulisju komentiral, da je bila energija občinstva boljša od vseh njihovih pričakovanj in da se v Metliko zagotovo še vrnejo. Skupina je tako dodobra ogrela ozračje starega mestnega jedra. Noč pa je zaključil DJ Tomy Vertigo.

Soboto smo na Vigredi začeli športno s tekom po Urbanovi poti in Urbančkovim tekom za najmlajše, ki ju je organizirala Športna zveza Metlika. Na glavnem odru nas je v kulturno zabavni program popeljal nastop Harmonikarskega orkestra in pevk glasbene šole Andreja Bajuka. Zabavali so nas tudi Duo Pezdirc in Citrarsko društvo Bele krajine.

Ob 17. uri se je v sklopu festivala slovenskih zgodovinskih mest FEST MEST predstavil Pihalni orkester Tržič. Za njimi pa so že tradicionalno nastopili naši godbeniki Mestne godbe Metlika, ki so kot vedno pripravili izvrsten nabor skladb. Po prijetnih glasbenih nastopih je bila na vrsti še ena dolgoletna vigredna tradicija, in sicer nastop plesalcev in tamburašev Metliške folklorne skupine Ivan Navratil. Ob nastopih naših najstarejših kulturno umetniških društev v Metliki, je Trg svobode preplavila množica ljudi. Kot je ob otvoritvi povedala županja Martina Legan Janžekovič: »Dolge tradicije Vinskih vigredi in njene vsakoletne uspešnosti ne bi bilo brez prizadevnega dela številnih posameznikov in članic ter članov metliških društev in zavodov, ki vsakodnevno bogatijo naše družbeno-kulturno življenje«. V noč smo stopili pogumno z Ansamblom POGUM. Za njimi pa je Metliko dvignila na noge čudovita Nina Donelli s spremljevalnim ansamblom.

Zadnji dan Vigredi smo začeli z javnim ocenjevanjem za najboljšo belokranjsko pogačo v Hiši dobrot Bele krajine, na odru pa so se predstavili harmonikarji glasbene šole Andreja Bajuka. Po čudoviti predstavitvi učencev nas je s pesmijo razveselil tudi Otroški pevski zbor Osnovne šole Metlika. Da je sončen nedeljski dan postal še toliko bolj vesel, je poskrbela Parada plesa, na kateri so se predstavila dekleta iz Country line dance Plesne šole Nomis, Hip hop skupina mlajših deklet in Plesna rekreacija Plesnega društva Krokar ter Plesno društvo Arabeska s točko Salse Rueda.

Za zabavo najmlajših je poskrbela Maja Jovanovič in trge Metlike preplavila z otroškim smehom. Ob 17. uri so nas po prizorišču Vinske vigredi popeljali skupina Pivo in čevapi - Balkan brass band. Publiko so očarali in razživeli ob priredbah poznanih ritmov balkanskega območja. Na odru se je že tradicionalno predstavilo Društvo Žumberčanov in prijateljev Žumberka, s folklorno točko in spremljavo Tamburaške skupine Klasje.

V zaključek tridnevnega festivala pa nas je popeljala pesem Kvinteta Dolc in podelitev priznanja za najboljšo belokranjsko pogačo med ljubiteljskimi peki, ki ga je prejela Bernarda Kočevar iz Želebeja. Vinsko vigred v Beli krajini 2023 je uradno zaključila županja Občine Metlika, Martina Legan Janžekovič, z nagovorom.

Ocenjujemo, da se je v treh dneh Vinske vigredi v Beli krajini 2023 festivala udeležilo okrog 10.000 ljudi, ki so ob odličnih belokranjskih vinih pojedli 180 jagenjčkov in odojkov. Društvo kmečkih žena Metlika in ostali ponudniki pa so za obiskovalce pripravili okrog 300 belokranjskih pogač.

nazaj

večji sponzorji festivala

Občina Metlika
IMP Pumps
CGP
TPV Avto