Najboljšo pogačo na 37. Vinski vigredi ima vrtec Metlika

Najboljšo pogačo na 37. Vinski vigredi ima vrtec Metlika

V veliko veselje nam je, da se je pred leti vodstvo Otroškega vrtca Metlika odločilo in prevzelo certifikat za belokranjsko pogačo. S peko belokranjske pogače tako seznanjajo otroke še pred vstopom v šolo. Belokranjsko pogačo ponudijo otrokom tudi pri slovenskem zajtrku.

Da je belokranjska pogača okrogle oblike, premazana s stepenim jajcem, posipana s kumino, debelo soljo in narezana na kvadrate in da je najboljša topla ve že skoraj vsak otrok. Da pa paše poleg kupica dobrega vina, pa vemo odrasli. Zato je belokranjska pogača najboljša spremljevalka vin na vinski vigredi v Metliki.

V letu 2018 smo se članice DKŽ Metlika z belokranjsko pogačo in metliško črnino predstavile na Slovenskem dnevu v Bruslju, kamor nas je povabilo Združenje zgodovinskih mest Slovenije, katerega član je naša občina.

Letošnje ocenjevanje za najboljšo belokranjsko pogačo v okviru 37. prireditve Vinska vigred je bilo izvedeno 12.4.2019 v prostorih hotela Bela krajina v Metliki.

Komisija v sestavi: magistra znanosti Anita Jamšek –predsednica komisije in notranja presojevalka sistema vodenja kakovosti ISO 9001:2008 in članice, ki so opravile usposabljanje za notranje presojevalke in so iz občin Metlika, Semič in Črnomelj: Marija Škof, Nada Pezdirc, Sonja Škof in Zdenka Štrbenc. Komisija ocenjuje po obrazcu, ki je bil skupaj s specifikacijo sprejet v Bruslju.

Ocenjevanja se je od 23. proizvajalcev, ki pečejo našo belokranjsko kulinarično posebnost udeležilo devet. Ocenjevalke so ocenile, da so najboljšo belokranjsko pogačo spekli v otroškem vrtcu v Metliki. Od možnih 80 točk so jih prejeli 78,40. Pohvalimo lahko vse prinešene vzorce belokranjske pogače saj so bile ocene od 70,70 do 78,40 točk.

Hvala vsem proizvajalcem: Hotel Bela krajina, Bar Liber, Domače dobrote Mojca, gostilna Badovinac, gostišče Veselič, KZ Metlika, Otroški vrtec Metlika, Turistična kmetija Jakljevič in Majerle, Izletniške kmetije Matkovič, Šuklje in Bahor, nastanitvena kmetija Trdič, gostilna Milič, Tončka Jankovič, peka peciva Šrajf, okrepčevalnica pri Matičku, kmetija z nastanitvijo pri Papeživih, medeni butik Bibi, Grm Novo mesto-center biotehnike in turizma, pekarna Panem, Vivo Catering in gostilna Pečarič iz Ljubljane, da ohranjate belokranjske običaje.

Priznanje za najboljšo belokranjsko pogačo bomo podelili na slavnostni otvoritvi vinske vigredi v petek, 17. maja 2019, ob 20. uri na Trgu svobode v Metliki.

Čestitke za najboljšo pogačo Otroškemu vrtcu Metlika.

Mojca Mežnaršič
Predsednica DKŽ Metlika

nazaj
photo
photo
photo
photo
Čez dan poteka kulturni program z različnimi folklornimi in tamburaškimi skupinami, zbori,
godbo na pihala, domačimi rock in pop skupinami, z otroškim in športnim programom.
Nedelja je na vigredi družinski dan.
Številne aktivnosti in delavnice so prilagojene otrokom, družinam in seveda tudi vsem ostalim,
ki jih pritegnejo raznovrsten program ter številne stojnice.
Zvečer se na treh trgih zvrstijo različni znani glasbeniki zabavne,
pop in rock glasbe, ki poskrbijo za zabavo pozno v noč.

38. kolesarski izlet

iz Ljubljane v Metliko na praznovanje Vinske vigredi

Sobota, 16. maj 2020

večji sponzorji festivala