Ocenjevanje vin za 40. Vinsko vigred v Beli krajini

Ocenjevanje vin za 40. Vinsko vigred v Beli krajini

Tudi letos je v Baru Liber potekalo ocenjevanje vin za 40. Vinsko vigred v Beli krajini. Organiziralo ga jeDruštvo vinogradnikov Metlikain je zajemalo ocenjevanje vzorcev vin pridelovalcev iz celotne Bele krajine in sosednje Hrvaške. Glede letošnjega ocenjevanja vin in 40. Vinske vigredi v Beli krajini smo se pogovarjali zAndrejem Bajukom, vodjo letošnjega ocenjevanja, ki je zaposlen kot vodja enološkega laboratorija KGZS Zavod Novo mesto in Andrejem Škofom, predsednikom Društva vinogradnikov Metlika.

Po besedah Andreja Bajuka so letos prejeli v ocenjevanje kar 60 % več vzorcev kot lani - natančneje 239 vzorcev. To nakazuje, da je med vinarji navsezadnje še vedno prisotna želja po tekmovalnosti in višanju kakovosti. K višji kakovosti belokranjskih vin je skozi leta zagotovo prispevalo tudi ocenjevanje vin za Vinsko vigred. Dobrih 10 % vzorcev na letošnjem ocenjevanju je prišlo iz sosednje Hrvaške, tako da lahko rečemo, da gre mednarodno ocenjevanje. Letošnje ocenjevanje je potekalo v dveh strokovnih komisijahpod vodstvom Ivanke Badovinac in dr. Franca Čuša, zraven je bila še rezervna komisija pod vodstvom Jureta Grubarja. Ostali člani komisij so bili dr. Dejan Bavčar, Janja Lokovšek, Jure štalcar, Uroš Hoznar, Jože Prah, Tone Pezdirc, Damijan Vrtin, Brane Granda, Jure Grubar, dr. Mojmir Wondra, Samo Hudoklin, Gregor Simonič in Adi Brod.

Poudarek na ocenjevanju vin za Vinsko vigred je na metliški črnini in belokranjcu, ki sta prvi slovenski vini, ki sta dobili oznako PTP – priznano tradicionalno poimenovanje. Letos je najboljšega belokranjca PTP in metliško črnino PTP pridelala Vinska klet Metlika, kar po Andrejevem mnenju ni naključje, ampak le dokaz, da so pri predelavi vin zares odlični. Šampion tekočega letnika je rdeča zvrst 2021 Vinske kleti Prus, šampion tujih vin traminec 2021 Alena Pečaverja iz Ozlja, Hrvaške, šampion predikatnih in posebnih vin pa je postal sauvignon ledeno vino 2016 Vinske kleti Prus. Prvaka penečih vin sta postala peneče rose vino Penin Simonič in peneče belo vino Vinske kleti Metlika. Prvak rumenega muškata 2021 je nastal izpod rok Ivana Frlana iz Vivodine, prvak modre frankinje 2021 pa v Vinski kleti Metlika. Prvaka laškega rizlinga 2021 sta pridelala Ivan Frlan iz Vivodine in Vina Kordič iz Metlike.

Letos so iz ocenjevanja izločili okoli 5 % vzorcev, kar je relativno malo glede na lanskoletni težaven letnik. Glede na težavnost letnika so vina prejela zelo dobre ocene, kar dokazuje, da je Bela krajina področje z mojstri, ki znajo pridelati zares odlična vina.

Tudi predsednik Društva vinogradnikov Metlika, Andrej škof, je izrazil zadovoljstvo nad številčnostjo zbranih vzorcev za letošnje ocenjevanje vin. Glede na predhodna leta so letos kar zadovoljni, saj so uspeli pridobiti kar 239 vzorcev vin, od tega 26 vzorcev vin s Hrvaške. Na letošnji 40. Vinski vigredi v Beli krajini, ki bo 20. in 21. maja, bodo podelili diplome za ocenjena vina in šampionske nazive za pet različnih sort vin – najboljšega belokranjca PTP, najboljšo metliško črnino PTP, najboljše ocenjeno suho vino letnika 21, šampiona z absolutno najvišjo oceno in šampiona tujih vin.

V prihajajočih dneh bomo dobili tudi kraljico metliške črnine, ki bo prav tako kronana na Vinski vigredi. škof pojasni, da bo novost letošnje Vinske vigredi, da bo pod istim šotorom in na enem mestu združenih 15 vinarjev, zato je letos idealna priložnost za obisk Vinske vigredi. Do sedaj so na vseh Vinskih vigredih imeli vinarji svoj šank oz. predstavitveni prostor, vse skupaj pa je bilo na prireditvi prisotnih 5-6 vinarjev. Letos so uspeli v društvu vinogradnikov apelirati na vinarje, da so se odzvali v rahlo drugačnem stilu, tako da bo »vinski del« letošnje Vinske vigredi potekal po principu festivalskega tipa. Vinarji se bodo tako predstavljali vsak za svojo mizo, v skupnem šotoru, kjer bo moč dobiti kozarec na kavcijo in vina plačevati z boni. Prednost nove forme predstavitve vinarjev bo predvsem v večji in bolj pestri izbiri vin belokranjskih vinarjev. Na prireditvi pa se bodo imeli možnost predstaviti tudi novi, mladi vinarji, kar jim je še posebej v ponos, saj ima Bela krajina več vinarjev, ki zmorejo skupaj pridelati odlična belokranjska vina.

Po končanem ocenjevanju vin je strokovna komisija v sestavi predsednika Društva vinogradnikov Metlika, vodje ocenjevanja in ostalih članov ter župana in podžupanje Občine Metlika obiskala vseh 5 trenutnih aktualnih šampionov, da preveri, če je ocenjeno vino dejansko v njihovih kleteh.

nazaj
photo
photo
photo
photo
V času Vinske vigredi v Hiši dobrot Bele krajine: Razstava jedi HRANA IN VINO v organizaciji Društva kmečkih žena Metlika.
Petek, 20. maj
Sobota, 21. maj

večji sponzorji festivala