Sprejem desete kraljice metliške črnine na njenem domu

Sprejem desete kraljice metliške črnine na njenem domu

Katarina Plut deseta kraljica metliške črnine je doma na Cerovcu v občini Semič. Njeni bližnji in vaščani so komaj čakali, da svojo kraljico po zaključku Vinske vigredi sprejmejo na domu, ki nosi domače ime Župenca. Tako se je na sprejemu, ki so ga pripravili domači ob izdatni pomoči vaščanov Krvavčjega Vrha in Cerovca, zbralo preko 300 obiskovalcev. Na pomoč so priskočili prav vsi, ki so jih domači poprosili, kar kaže na to, kako so krajani ponosni na svojo kraljico, ki prvič prihaja iz občine Semič.

Poseben pečat so sprejemu dali gasilci iz gasilskih društev GZ Semič, saj je Katarina članica kar treh gasilskih društev in aktivna ter uspešna tekmovalka v gasilskih ekipah. Pripravili so ji veličasten vodni slavolok ob prihodu domov. Najprej jo je doma pozdravila mama Olga, oče Anton in stari oče Stanko Plut. Sledili so nagovori Ivana Bukovca predsednika Društva vinogradikov Semič, županje Polone Kambič, direktorice občinske uprave občine Semič Mateje Kambič, predstavnikov gasilcev, predstavnikov sosednjih vasi in sosedov. Sprejem so popestrili člani plesne skupine Vrtičkarji iz Semiča, za hrano pa je poskrbel kuharski mojster Savo Mutić iz Kočevja. Veselo rajanje se je nadaljevalo pozno v noč.

Katarini so vsi po vrsti želeli uspešno zastopanje Bele krajine in belokranjskih vin, seveda predvsem metliške črnine, pri čemer so ji obljubili vso pomoč, ki bi jo pri tem utegnila rabiti. Upajmo, da se bodo želje izpolnile in da bomo tudi z njeno pomočjo pridobili pri prepoznavnosti belokranjskih znamenitosti, kulinaričnih dobrot in belokranjskih vin.

Avtor: Stane Plut

Več informacij: http://www.krvavcji-vrh.si/

nazaj
photo
photo
photo
photo
Največji vinski festival v Sloveniji bo letošnje, 39. leto, potekal nekoliko drugače. Dogodek se bo namesto na treh metliški trgih – Partizanskem trgu, Trgu svobode in Mestnem trgu – odvijal pri VAS, na način, zelo primeren trenutnim časom.
Petek, 21. maj

V sklopu otvoritvenega dne Vinske vigredi 2021 bomo ob 20. uri na Youtube kanalu Zavoda Metlika premierno predstavili degustacijski video, v katerem vas bodo vinarji, teh je natančneje 6, ki tvorijo mrežo ponudbe v Hiši dobrot Bele krajine in se ob enem vsako leto predstavljajo na metliškem tridnevnem festivalu, popeljali po svojih vinskih kleteh in vas razvajali ob odličnih belokranjskih kapljicah.
Paket 6 vin bo na voljo v spletni trgovini Hiše dobrot Bele krajine in v fizični trgovini na Mestnem trgu 7 v Metliki.

Sobota, 22. maj

Na dvorišču Metliškega gradu bo v soboto, 22. maja, potekala podelitev priznanj za najboljšo pogačo, svoja priznanja bodo prejeli šampioni Vinske vigredi, razglasili pa bomo tudi kraljico metliške črnine. Dogajanje ne bo javno, pač pa bo potek dogajanja na voljo na Youtube kanalu Zavoda Metlika, v zahvalo Foto kino kluba Fokus, ki bodo podelitev snemali in prispevek nato objavili.

Nedelja, 23. maj

V zadnjih nekaj mesecih smo organizatorji pripravljali prav posebno vsebino, namenjeno nedeljskemu večeru Vinske vigredi. V nedeljo bomo premierno predvajali dokumentarni kratki film o Vinski vigredi nekoč in danes.

Upamo, da vam bomo na tak način vsaj za trenutek približali dolgoletno tradicijo festivala in da bodo okoliščine, kot je dejal župan Občine Metlika, gospod Darko Zevnik, naslednje leto ugodnejše ter da se ob 40. obletnici festivala pozdravimo na katerem od metliških trgov s kozarcem v roki.

večji sponzorji festivala