Tudi letos smo nazdravljali na Vinski vigredi

Tudi letos smo nazdravljali na Vinski vigredi

Celoten festival se je pričel že v četrtek, 18. maja, ko je Društvo vinogradnikov Metlika na metliškem gradu pripravilo dvorjenje vigrednih šampionov. Izbrana najboljša vina z Vinske vigredi 2017 so družili s prigrizki, ki so jih pripravili v Restavraciji Štajdohar. Svečano odprtje pa se je zgodilo že naslednji dan, 19. maja, ko so podelili letošnje šampione vin, dosedanja kraljica metliške črnine Jana Štajdohar pa je krono predala naslednici, 22-letni študentki agronomije Katarini Plut iz Cerovca v semiški občini. Ta je pred zbranimi obljubila, da bo v prihodnjem enoletnem mandatu vzorno in dostojno opravljala vlogo ambasadorke metliške črnine in ostalih belokranjskih vin.

Organizatorji so poskrbeli za povsem zmerne cene po točilnih pultih. Za tradicionalni vini metliško črnino in belokranjca z oznako PTP je bilo potrebno odšteti od 0,8 do 1 evra za deciliter, za vsa druga vina so vinarji lahko prosto oblikovali cene. Tudi na stojnicah s hrano cene niso bile zasoljene, saj so za 5 evrov že ponujali dobro malico, kilogram odojka z ražnja je bilo moč dobiti za 20 evrov, kilogram jagenjčka pa za 22 evrov.

Skozi suha grla je steklo okrog 8 tisoč litrov vina, spekli pa so več kot 500 belokranjskih pogač. Tudi obisk degustacijske kleti in delavnic peke pogače je bil letos množičen. Skupno se je na treh odrih zvrstilo več kot 650 nastopajočih, ki so poskrbeli, da je bil program primeren za vse generacije, od najmlajših do upokojencev. V soboto je iz Ljubljane na festival prispelo 300 kolesarjev, na Urbanovem teku je sodelovalo 90 tekačev, na Urbančkovem teku pa so se med sabo pomerili tudi otroci.

V treh dneh je tri metliške trge v starem mestnem jedru obiskalo okrog 20 tisoč ljudi. Ves napor in trud organizatorjev, ki so ga vložili v pripravo programa, je bil povrnjen. Vinska vigred ostaja prireditev, na kateri se zberejo sorodniki, prijatelji in znanci ter ob dobri kulinariki in kozarcu belokranjskega vina v starem mestnem jedru preživijo lepe trenutke. Letošnja nam bo ostala v spominu po bogatem kulturnem in zabavnem programu, močni zastopanosti gospodarstvenikov na festivalu, na žalost tudi po malce bolj kislem sobotnem vremenu, predvsem pa po zares vrhunskih vinih lanskega letnika

Foto: JK Design

nazaj
photo
photo
photo
photo
Največji vinski festival v Sloveniji bo letošnje, 39. leto, potekal nekoliko drugače. Dogodek se bo namesto na treh metliški trgih – Partizanskem trgu, Trgu svobode in Mestnem trgu – odvijal pri VAS, na način, zelo primeren trenutnim časom.
Petek, 21. maj

V sklopu otvoritvenega dne Vinske vigredi 2021 bomo ob 20. uri na Youtube kanalu Zavoda Metlika premierno predstavili degustacijski video, v katerem vas bodo vinarji, teh je natančneje 6, ki tvorijo mrežo ponudbe v Hiši dobrot Bele krajine in se ob enem vsako leto predstavljajo na metliškem tridnevnem festivalu, popeljali po svojih vinskih kleteh in vas razvajali ob odličnih belokranjskih kapljicah.
Paket 6 vin bo na voljo v spletni trgovini Hiše dobrot Bele krajine in v fizični trgovini na Mestnem trgu 7 v Metliki.

Sobota, 22. maj

Na dvorišču Metliškega gradu bo v soboto, 22. maja, potekala podelitev priznanj za najboljšo pogačo, svoja priznanja bodo prejeli šampioni Vinske vigredi, razglasili pa bomo tudi kraljico metliške črnine. Dogajanje ne bo javno, pač pa bo potek dogajanja na voljo na Youtube kanalu Zavoda Metlika, v zahvalo Foto kino kluba Fokus, ki bodo podelitev snemali in prispevek nato objavili.

Nedelja, 23. maj

V zadnjih nekaj mesecih smo organizatorji pripravljali prav posebno vsebino, namenjeno nedeljskemu večeru Vinske vigredi. V nedeljo bomo premierno predvajali dokumentarni kratki film o Vinski vigredi nekoč in danes.

Upamo, da vam bomo na tak način vsaj za trenutek približali dolgoletno tradicijo festivala in da bodo okoliščine, kot je dejal župan Občine Metlika, gospod Darko Zevnik, naslednje leto ugodnejše ter da se ob 40. obletnici festivala pozdravimo na katerem od metliških trgov s kozarcem v roki.

večji sponzorji festivala