Tudi letos smo nazdravljali na Vinski vigredi

Tudi letos smo nazdravljali na Vinski vigredi

Celoten festival se je pričel že v četrtek, 18. maja, ko je Društvo vinogradnikov Metlika na metliškem gradu pripravilo dvorjenje vigrednih šampionov. Izbrana najboljša vina z Vinske vigredi 2017 so družili s prigrizki, ki so jih pripravili v Restavraciji Štajdohar. Svečano odprtje pa se je zgodilo že naslednji dan, 19. maja, ko so podelili letošnje šampione vin, dosedanja kraljica metliške črnine Jana Štajdohar pa je krono predala naslednici, 22-letni študentki agronomije Katarini Plut iz Cerovca v semiški občini. Ta je pred zbranimi obljubila, da bo v prihodnjem enoletnem mandatu vzorno in dostojno opravljala vlogo ambasadorke metliške črnine in ostalih belokranjskih vin.

Organizatorji so poskrbeli za povsem zmerne cene po točilnih pultih. Za tradicionalni vini metliško črnino in belokranjca z oznako PTP je bilo potrebno odšteti od 0,8 do 1 evra za deciliter, za vsa druga vina so vinarji lahko prosto oblikovali cene. Tudi na stojnicah s hrano cene niso bile zasoljene, saj so za 5 evrov že ponujali dobro malico, kilogram odojka z ražnja je bilo moč dobiti za 20 evrov, kilogram jagenjčka pa za 22 evrov.

Skozi suha grla je steklo okrog 8 tisoč litrov vina, spekli pa so več kot 500 belokranjskih pogač. Tudi obisk degustacijske kleti in delavnic peke pogače je bil letos množičen. Skupno se je na treh odrih zvrstilo več kot 650 nastopajočih, ki so poskrbeli, da je bil program primeren za vse generacije, od najmlajših do upokojencev. V soboto je iz Ljubljane na festival prispelo 300 kolesarjev, na Urbanovem teku je sodelovalo 90 tekačev, na Urbančkovem teku pa so se med sabo pomerili tudi otroci.

V treh dneh je tri metliške trge v starem mestnem jedru obiskalo okrog 20 tisoč ljudi. Ves napor in trud organizatorjev, ki so ga vložili v pripravo programa, je bil povrnjen. Vinska vigred ostaja prireditev, na kateri se zberejo sorodniki, prijatelji in znanci ter ob dobri kulinariki in kozarcu belokranjskega vina v starem mestnem jedru preživijo lepe trenutke. Letošnja nam bo ostala v spominu po bogatem kulturnem in zabavnem programu, močni zastopanosti gospodarstvenikov na festivalu, na žalost tudi po malce bolj kislem sobotnem vremenu, predvsem pa po zares vrhunskih vinih lanskega letnika

Foto: JK Design

nazaj
photo
photo
photo
photo
V času Vinske vigredi v Hiši dobrot Bele krajine: Razstava jedi HRANA IN VINO v organizaciji Društva kmečkih žena Metlika.
Petek, 20. maj
Sobota, 21. maj

večji sponzorji festivala