Rezultati letošnjega ocenjevanja vin

Rezultati letošnjega ocenjevanja vin

Društvo vinogradnikov Metlika je v sklopu 35. festivala Vinska vigred organiziralo ocenjevanje vin. V oceno je bilo dostavljenih 312 vzorcev vin iz Bele krajine, Dolenjske, Hrvaške in Italije. Ocenjevanje je potekalo pod pokroviteljstvom SDVV Slovenije, in sicer v petek 7. aprila in soboto 8. aprila 2017. Vina so ocenile petčlanske ocenjevalne komisije pod predsedovanjem Ivanke Badovinac, dr. Mojmira Wondre in dr. Franca Čuša.

Šampiona vina metliška črnina PTP z oceno 17,20 je pridela KZ Metlika z.o.o., Cesta XV. brigade 2, Metlika, šampiona vina belokranjec PTP z oceno 17,17 pa Grajska klet Šturm, Trg svobode 4, Metlika. Šampion suhega mirnega vina tekočega letnika z ostankom nepovretega sladkorja do 4 g/L - vino sivi pinot 2016 z oceno 18,27, je pridela Vinska klet Prus, Krmačina 6, Metlika, šampion tujih vin pa je postalo vino traminec izbor 2015 z oceno 19,00, ki ga je pridelal Rajakovič Josip, Krašič 48, Hrvaška. Šampion predikatnih vin je postal rumeni muškat, ledeno vino 2007 z oceno 19,77 Vinske kleti Prus, Krmačina 6, Metlika.

Proglasili so tudi prvake posameznih sort vin. Pogoj je bil, da je bilo v ocenjevanju vsaj deset vzorcev iste kategorije in istega letnika.

  • Prvak belih zvrsti 2016 – bela zvrst 2016, ocena 18,17; Grajska klet Šturm, Trg svobode 4, Metlika
  • Prvak vina chardonnay: letnik 2016, ocena 8,07; Ivan Kajin, Gornja Lokvica 54, Metlika
  • Prvak vina laški rizling; letnik 2016, ocena 18,20; Grajska klet Šturm, Trg svobode 4, Metlika
  • Prvak sorte modra frankinja 2016: ocena 18,10; Vinska klet Prus, Krmačina 6, Metlika
  • Prvak sorte modra frankinja 2015: ocena 18, 27; Martin Pečarič, Čurile 7, Metlika
  • Prvak sorte rumeni muškat 2016; ocena 18,27; Tone Pečarič; Železniki 16, Metlika
  • Prvak sorte sauvignon 2016; ocena 18,23; Družina Simčič, Železniki 4, Metlika
  • Prvak penečih vin: ocena 18,17; Vinska klet Prus, Krmačina 6, Metlika
nazaj
photo
photo
photo
photo
Največji vinski festival v Sloveniji bo letošnje, 39. leto, potekal nekoliko drugače. Dogodek se bo namesto na treh metliški trgih – Partizanskem trgu, Trgu svobode in Mestnem trgu – odvijal pri VAS, na način, zelo primeren trenutnim časom.
Petek, 21. maj

V sklopu otvoritvenega dne Vinske vigredi 2021 bomo ob 20. uri na Youtube kanalu Zavoda Metlika premierno predstavili degustacijski video, v katerem vas bodo vinarji, teh je natančneje 6, ki tvorijo mrežo ponudbe v Hiši dobrot Bele krajine in se ob enem vsako leto predstavljajo na metliškem tridnevnem festivalu, popeljali po svojih vinskih kleteh in vas razvajali ob odličnih belokranjskih kapljicah.
Paket 6 vin bo na voljo v spletni trgovini Hiše dobrot Bele krajine in v fizični trgovini na Mestnem trgu 7 v Metliki.

Sobota, 22. maj

Na dvorišču Metliškega gradu bo v soboto, 22. maja, potekala podelitev priznanj za najboljšo pogačo, svoja priznanja bodo prejeli šampioni Vinske vigredi, razglasili pa bomo tudi kraljico metliške črnine. Dogajanje ne bo javno, pač pa bo potek dogajanja na voljo na Youtube kanalu Zavoda Metlika, v zahvalo Foto kino kluba Fokus, ki bodo podelitev snemali in prispevek nato objavili.

Nedelja, 23. maj

V zadnjih nekaj mesecih smo organizatorji pripravljali prav posebno vsebino, namenjeno nedeljskemu večeru Vinske vigredi. V nedeljo bomo premierno predvajali dokumentarni kratki film o Vinski vigredi nekoč in danes.

Upamo, da vam bomo na tak način vsaj za trenutek približali dolgoletno tradicijo festivala in da bodo okoliščine, kot je dejal župan Občine Metlika, gospod Darko Zevnik, naslednje leto ugodnejše ter da se ob 40. obletnici festivala pozdravimo na katerem od metliških trgov s kozarcem v roki.

večji sponzorji festivala