Rezultati letošnjega ocenjevanja belokranjskih pogač

Rezultati letošnjega ocenjevanja belokranjskih pogač

Tudi letos smo ocenjevali najboljšo belokranjsko pogačo

Belokranjska pogača je najbolj znana belokranjska jed. Je okrogle oblike, premazana s stepenim jajcem, posipana z zrni kumine in z debelejšo soljo, narezana na kvadrate. Okus in aroma sta podobni kot pri sveže pečenem kruhu. Belokranjska pogača se ponudi še topla in se ne reže, ampak se lomi po zarezanih poševnih črtah.

Letošnje ocenjevanje za najboljšo belokranjsko pogačo v okviru prireditve Vinska vigred v Beli krajini je potekalo 4. maja v konferenčnem prostoru bara Liber v Metliki. Štiričlanska komisija v sestavi Anita Jamšek (predsednica komisije, magistrica znanosti), Katja Stankovič (univ. dipl. ing. živilstva in prehrane), Nada Pezdirc (članica DKŽ Metlika) in Sonja Škof (dolgoletna predsednica DKŽ Semič) jih je ocenjevala po obrazcu, ki je bil skupaj s specifikacijo sprejet v Bruslju. Imele so težko delo, saj so bile razlike v točkah zelo majhne. Najboljšo belokranjsko pogačo so po oceni komisije pripravili v Hotelu Bela krajina. Od 80 možnih točk so jih dosegli 78,25. Zelo dobro se je odrezala tudi družina Jakljevič iz Grabrovca in družina Škof iz Črešnjevca, ki jima je najvišje priznanje ušlo za manj kot eno točko.

Naj omenim, da je v Sloveniji trenutno preko 20 ponudnikov, ki imajo certifikat za pripravo prave belokranjske pogače. To so Hotel Bela krajina, Bar Liber, Domače dobrote Mojca, Gostilna Badovinac, Gostišče Veselič, Kmetijska zadruga Metlika, Otroški vrtec Metlika, Turistični kmetiji Jakljevič in Majerle, Izletniške kmetije Matkovič, Šuklje in Bahor, Nastanitvena kmetija Trdič, Gostilna Milič, Tončka Jankovič, Alenka Požek, Restavracija Štajdohar, Peka peciva Šrajf, Okrepčevalnica Pri Matičku, Kmetija z nastanitvijo Pri Papeževih, ter Pekarna Panem, Gostinstvo Jezeršek in Vivo Catering iz Ljubljane. Veseli smo, da ohranjajo stare belokranjske običaje, recepte naših babic in bogatijo zgodbe slovenskega turizma.

Priznanje za najboljšo belokranjsko pogačo bomo podelili na slavnostni otvoritvi Vinske vigredi, v petek, 19. maja ob 20.30 na Trgu svobode v Metliki.

Suzana Puškarić, TIC Metlika

nazaj
V času Vinske vigredi v Hiši dobrot Bele krajine: Delavnica peke belokranjske pogače in kulinarična razstava v organizaciji Društva kmečkih žena Metlika.

večji sponzorji festivala

TPV Avto
IMP Pumps
TGH
BGP
Občina Metlika
CGP