Rezultati letošnjega ocenjevanja belokranjskih pogač

Rezultati letošnjega ocenjevanja belokranjskih pogač

Tudi letos smo ocenjevali najboljšo belokranjsko pogačo

Belokranjska pogača je najbolj znana belokranjska jed. Je okrogle oblike, premazana s stepenim jajcem, posipana z zrni kumine in z debelejšo soljo, narezana na kvadrate. Okus in aroma sta podobni kot pri sveže pečenem kruhu. Belokranjska pogača se ponudi še topla in se ne reže, ampak se lomi po zarezanih poševnih črtah.

Letošnje ocenjevanje za najboljšo belokranjsko pogačo v okviru prireditve Vinska vigred v Beli krajini je potekalo 4. maja v konferenčnem prostoru bara Liber v Metliki. Štiričlanska komisija v sestavi Anita Jamšek (predsednica komisije, magistrica znanosti), Katja Stankovič (univ. dipl. ing. živilstva in prehrane), Nada Pezdirc (članica DKŽ Metlika) in Sonja Škof (dolgoletna predsednica DKŽ Semič) jih je ocenjevala po obrazcu, ki je bil skupaj s specifikacijo sprejet v Bruslju. Imele so težko delo, saj so bile razlike v točkah zelo majhne. Najboljšo belokranjsko pogačo so po oceni komisije pripravili v Hotelu Bela krajina. Od 80 možnih točk so jih dosegli 78,25. Zelo dobro se je odrezala tudi družina Jakljevič iz Grabrovca in družina Škof iz Črešnjevca, ki jima je najvišje priznanje ušlo za manj kot eno točko.

Naj omenim, da je v Sloveniji trenutno preko 20 ponudnikov, ki imajo certifikat za pripravo prave belokranjske pogače. To so Hotel Bela krajina, Bar Liber, Domače dobrote Mojca, Gostilna Badovinac, Gostišče Veselič, Kmetijska zadruga Metlika, Otroški vrtec Metlika, Turistični kmetiji Jakljevič in Majerle, Izletniške kmetije Matkovič, Šuklje in Bahor, Nastanitvena kmetija Trdič, Gostilna Milič, Tončka Jankovič, Alenka Požek, Restavracija Štajdohar, Peka peciva Šrajf, Okrepčevalnica Pri Matičku, Kmetija z nastanitvijo Pri Papeževih, ter Pekarna Panem, Gostinstvo Jezeršek in Vivo Catering iz Ljubljane. Veseli smo, da ohranjajo stare belokranjske običaje, recepte naših babic in bogatijo zgodbe slovenskega turizma.

Priznanje za najboljšo belokranjsko pogačo bomo podelili na slavnostni otvoritvi Vinske vigredi, v petek, 19. maja ob 20.30 na Trgu svobode v Metliki.

Suzana Puškarić, TIC Metlika

nazaj
photo
photo
photo
photo
Največji vinski festival v Sloveniji bo letošnje, 39. leto, potekal nekoliko drugače. Dogodek se bo namesto na treh metliški trgih – Partizanskem trgu, Trgu svobode in Mestnem trgu – odvijal pri VAS, na način, zelo primeren trenutnim časom.
Petek, 21. maj

V sklopu otvoritvenega dne Vinske vigredi 2021 bomo ob 20. uri na Youtube kanalu Zavoda Metlika premierno predstavili degustacijski video, v katerem vas bodo vinarji, teh je natančneje 6, ki tvorijo mrežo ponudbe v Hiši dobrot Bele krajine in se ob enem vsako leto predstavljajo na metliškem tridnevnem festivalu, popeljali po svojih vinskih kleteh in vas razvajali ob odličnih belokranjskih kapljicah.
Paket 6 vin bo na voljo v spletni trgovini Hiše dobrot Bele krajine in v fizični trgovini na Mestnem trgu 7 v Metliki.

Sobota, 22. maj

Na dvorišču Metliškega gradu bo v soboto, 22. maja, potekala podelitev priznanj za najboljšo pogačo, svoja priznanja bodo prejeli šampioni Vinske vigredi, razglasili pa bomo tudi kraljico metliške črnine. Dogajanje ne bo javno, pač pa bo potek dogajanja na voljo na Youtube kanalu Zavoda Metlika, v zahvalo Foto kino kluba Fokus, ki bodo podelitev snemali in prispevek nato objavili.

Nedelja, 23. maj

V zadnjih nekaj mesecih smo organizatorji pripravljali prav posebno vsebino, namenjeno nedeljskemu večeru Vinske vigredi. V nedeljo bomo premierno predvajali dokumentarni kratki film o Vinski vigredi nekoč in danes.

Upamo, da vam bomo na tak način vsaj za trenutek približali dolgoletno tradicijo festivala in da bodo okoliščine, kot je dejal župan Občine Metlika, gospod Darko Zevnik, naslednje leto ugodnejše ter da se ob 40. obletnici festivala pozdravimo na katerem od metliških trgov s kozarcem v roki.

večji sponzorji festivala