Slavnostna otvoritev

Slavnostna otvoritev

DESETA KRALJICA METLIŠKE ČRNINE PRIHAJA IZ SEMIŠKE OBČINE

Metlika - Tudi letos bodo na Vinski vigredi, največjem festivalu vin v Sloveniji, okronali kraljico metliške črnine. Tokrat je ta laskavi naslov pripadel 22-letni Katarini Plut iz Cerovca v občini Semič. Njena predstavitev pred šestčlansko komisijo je bila prepričljiva in uglajena. Dekle se zaveda, da je pred njo leto, ki bo v marsičem zaznamovalo njeno življenje.

Osnovno šolo v Semiču je izdelala z odličnim uspehom, nato pa se je vpisala na Biotehniško gimnazijo na Centru biotehnike in turizma Novo mesto, kjer je leta 2014 uspešno opravila splošno maturo. Sedaj z diplomo, ki nosi naslov Varstvo žlahtne vinske trte v ekološki pridelavi zaključuje tretji letnik na Biotehniški fakulteti program agronomija UNI. Zanima jo enologija, zato bo svoj magistrski študija posvetila predvsem temu področju.

V šolskem letu 2016/2017 se je udeležila študijske izmenjave Erasmus+ v češkem Brnu, kjer je obiskovala Mendelovo univerzo. Med izmenjavo si je izboljšala svoje učne kompetence, povečala samozavest in samospoštovanje, izboljšala jezikovne sposobnosti in medkulturno zavest, aktivnejše je sodelovala v družbi. Preko različnih aktivnosti in učnih programov je osvojila tudi znanje tujih jezikov. Tako tekoče govori angleški in hrvaški jezik ter pogovorno nemški in češki.

Poleg znanja, ki ga je osvojila na dosedanjih izobraževalnih programih, je največ izkušenj pridobila na domači kmetiji, kjer se zavedajo pomena zdrave prehrane. Že od leta 2007 se ukvarjajo z ekološkim načinom kmetovanja, za kar so pridobili tudi certifikat. Vsak član družine obdeluje različna področja kmetijske pridelave, tako pridelujejo različne sorte žit in zelenjave, imajo pa tudi nekaj čebeljih družin. Svojo prihodnost vidi v pridelavi grozdja ter predelavi v vino, saj že zdaj obdeluje približno 800 trsov.

Že kot otrok je veliko časa posvečala domačemu prostovoljnemu gasilskemu društvu. Danes je članica kar treh društev - Črešnjevec, Gradnik in Krvavčji vrh. Ima tudi veliko delovnih izkušenj, ki jih je pridobila s študentskim delom v zadnjih sedmih letih. Katarina Plut bo krono, plašč in lento prejela na svečanem odprtju Vinski vigredi v petek, 19. maja ob 20.30 na Trgu svobode v Metliki.

nazaj
photo
photo
photo
photo
Največji vinski festival v Sloveniji bo letošnje, 39. leto, potekal nekoliko drugače. Dogodek se bo namesto na treh metliški trgih – Partizanskem trgu, Trgu svobode in Mestnem trgu – odvijal pri VAS, na način, zelo primeren trenutnim časom.
Petek, 21. maj

V sklopu otvoritvenega dne Vinske vigredi 2021 bomo ob 20. uri na Youtube kanalu Zavoda Metlika premierno predstavili degustacijski video, v katerem vas bodo vinarji, teh je natančneje 6, ki tvorijo mrežo ponudbe v Hiši dobrot Bele krajine in se ob enem vsako leto predstavljajo na metliškem tridnevnem festivalu, popeljali po svojih vinskih kleteh in vas razvajali ob odličnih belokranjskih kapljicah.
Paket 6 vin bo na voljo v spletni trgovini Hiše dobrot Bele krajine in v fizični trgovini na Mestnem trgu 7 v Metliki.

Sobota, 22. maj

Na dvorišču Metliškega gradu bo v soboto, 22. maja, potekala podelitev priznanj za najboljšo pogačo, svoja priznanja bodo prejeli šampioni Vinske vigredi, razglasili pa bomo tudi kraljico metliške črnine. Dogajanje ne bo javno, pač pa bo potek dogajanja na voljo na Youtube kanalu Zavoda Metlika, v zahvalo Foto kino kluba Fokus, ki bodo podelitev snemali in prispevek nato objavili.

Nedelja, 23. maj

V zadnjih nekaj mesecih smo organizatorji pripravljali prav posebno vsebino, namenjeno nedeljskemu večeru Vinske vigredi. V nedeljo bomo premierno predvajali dokumentarni kratki film o Vinski vigredi nekoč in danes.

Upamo, da vam bomo na tak način vsaj za trenutek približali dolgoletno tradicijo festivala in da bodo okoliščine, kot je dejal župan Občine Metlika, gospod Darko Zevnik, naslednje leto ugodnejše ter da se ob 40. obletnici festivala pozdravimo na katerem od metliških trgov s kozarcem v roki.

večji sponzorji festivala