Slavnostna otvoritev

Slavnostna otvoritev

DESETA KRALJICA METLIŠKE ČRNINE PRIHAJA IZ SEMIŠKE OBČINE

Metlika - Tudi letos bodo na Vinski vigredi, največjem festivalu vin v Sloveniji, okronali kraljico metliške črnine. Tokrat je ta laskavi naslov pripadel 22-letni Katarini Plut iz Cerovca v občini Semič. Njena predstavitev pred šestčlansko komisijo je bila prepričljiva in uglajena. Dekle se zaveda, da je pred njo leto, ki bo v marsičem zaznamovalo njeno življenje.

Osnovno šolo v Semiču je izdelala z odličnim uspehom, nato pa se je vpisala na Biotehniško gimnazijo na Centru biotehnike in turizma Novo mesto, kjer je leta 2014 uspešno opravila splošno maturo. Sedaj z diplomo, ki nosi naslov Varstvo žlahtne vinske trte v ekološki pridelavi zaključuje tretji letnik na Biotehniški fakulteti program agronomija UNI. Zanima jo enologija, zato bo svoj magistrski študija posvetila predvsem temu področju.

V šolskem letu 2016/2017 se je udeležila študijske izmenjave Erasmus+ v češkem Brnu, kjer je obiskovala Mendelovo univerzo. Med izmenjavo si je izboljšala svoje učne kompetence, povečala samozavest in samospoštovanje, izboljšala jezikovne sposobnosti in medkulturno zavest, aktivnejše je sodelovala v družbi. Preko različnih aktivnosti in učnih programov je osvojila tudi znanje tujih jezikov. Tako tekoče govori angleški in hrvaški jezik ter pogovorno nemški in češki.

Poleg znanja, ki ga je osvojila na dosedanjih izobraževalnih programih, je največ izkušenj pridobila na domači kmetiji, kjer se zavedajo pomena zdrave prehrane. Že od leta 2007 se ukvarjajo z ekološkim načinom kmetovanja, za kar so pridobili tudi certifikat. Vsak član družine obdeluje različna področja kmetijske pridelave, tako pridelujejo različne sorte žit in zelenjave, imajo pa tudi nekaj čebeljih družin. Svojo prihodnost vidi v pridelavi grozdja ter predelavi v vino, saj že zdaj obdeluje približno 800 trsov.

Že kot otrok je veliko časa posvečala domačemu prostovoljnemu gasilskemu društvu. Danes je članica kar treh društev - Črešnjevec, Gradnik in Krvavčji vrh. Ima tudi veliko delovnih izkušenj, ki jih je pridobila s študentskim delom v zadnjih sedmih letih. Katarina Plut bo krono, plašč in lento prejela na svečanem odprtju Vinski vigredi v petek, 19. maja ob 20.30 na Trgu svobode v Metliki.

nazaj
photo
photo
photo
photo
V času Vinske vigredi v Hiši dobrot Bele krajine: Razstava jedi HRANA IN VINO v organizaciji Društva kmečkih žena Metlika.
Petek, 20. maj
Sobota, 21. maj

večji sponzorji festivala