Ocenjevanje vin za Vinsko vigred 2019

Ocenjevanje vin za Vinsko vigred 2019

V okviru 37. Vinske vigredi je v petek, 12. aprila in v soboto, 13. aprila v predavalnici Bara Liber v Metliki potekalo strokovno ocenjevanje zbranih vin. 314 vzorcev je prišlo iz Bele krajine, Italije in sosednje Hrvaške.

Ocenjevanje je potekalo v treh strokovnih komisijah pod vodstvom doc. dr. Mojmira Wondre, dr. Franca Čuša in Ivanke Badovinac. Ostali člani komisij bodo Jure Štalcar, Uroš Hoznar, Damijan Vrtin, Gregor Simonič, dr. Tatjana Košmrlj, dr. Dejan Bavčar, Jure Grubar, Anton Pezdirc, Samo Hudoklin, Jože Zupančič, dr. Guillaume Antalick, Jože Simončič (Pleterje) in Jože Simončič (KGZ NM). Tudi tokrat je ocenjevanje potekalo pod pokroviteljstvom Strokovnega društva vinogradnikov in vinarjev Slovenije.

Vodja ocenjevanja je bil tudi letos Andrej Bajuk, vodja enološkega laboratorija na KGZS Novo mesto.

Šampion belokranjca PTP je z oceno 17,27 točke postalo vino družine Vrtin z Doblič pri Črnomlju. Najboljšo metliško črnino PTP so donegovali v Vinski kleti Kmetijske zadruge Metlika ( 17,20 t.), šampion suhih vin tekočega letnika pa je postala modra frankinja (18,20 t.) Vinske kleti Prus s Krmačine pri Metliki, kjer so donegovali tudi šampiona predikatnih in posebnih vin. To je z 19,80 točke postal rumeni muškat suhi jagodni izbor letnika 2011. Šampiona tujih vin pa je pridelal Josip Rajakovič iz Krašičev na Hrvaškem. To je z 19,50 točkami postal traminec suhi jagodni izbor l. 2014.

Po končanem ocenjevanju so v soboto, 13. aprila za člane Društva vinogradnikov Metlika, člane strokovne komisije in novinarje pripravili obisk pri vinogradnikih, ki so na ocenjevanju za svoja vina prejeli nazive šampionov. Medalje in priznanja bodo podeljena na 37. Vinski vigredi, 17. maja 2019, ob 19.00 in 20.30 na osrednjem odru.

nazaj
photo
photo
photo
photo
Največji vinski festival v Sloveniji bo letošnje, 39. leto, potekal nekoliko drugače. Dogodek se bo namesto na treh metliški trgih – Partizanskem trgu, Trgu svobode in Mestnem trgu – odvijal pri VAS, na način, zelo primeren trenutnim časom.
Petek, 21. maj

V sklopu otvoritvenega dne Vinske vigredi 2021 bomo ob 20. uri na Youtube kanalu Zavoda Metlika premierno predstavili degustacijski video, v katerem vas bodo vinarji, teh je natančneje 6, ki tvorijo mrežo ponudbe v Hiši dobrot Bele krajine in se ob enem vsako leto predstavljajo na metliškem tridnevnem festivalu, popeljali po svojih vinskih kleteh in vas razvajali ob odličnih belokranjskih kapljicah.
Paket 6 vin bo na voljo v spletni trgovini Hiše dobrot Bele krajine in v fizični trgovini na Mestnem trgu 7 v Metliki.

Sobota, 22. maj

Na dvorišču Metliškega gradu bo v soboto, 22. maja, potekala podelitev priznanj za najboljšo pogačo, svoja priznanja bodo prejeli šampioni Vinske vigredi, razglasili pa bomo tudi kraljico metliške črnine. Dogajanje ne bo javno, pač pa bo potek dogajanja na voljo na Youtube kanalu Zavoda Metlika, v zahvalo Foto kino kluba Fokus, ki bodo podelitev snemali in prispevek nato objavili.

Nedelja, 23. maj

V zadnjih nekaj mesecih smo organizatorji pripravljali prav posebno vsebino, namenjeno nedeljskemu večeru Vinske vigredi. V nedeljo bomo premierno predvajali dokumentarni kratki film o Vinski vigredi nekoč in danes.

Upamo, da vam bomo na tak način vsaj za trenutek približali dolgoletno tradicijo festivala in da bodo okoliščine, kot je dejal župan Občine Metlika, gospod Darko Zevnik, naslednje leto ugodnejše ter da se ob 40. obletnici festivala pozdravimo na katerem od metliških trgov s kozarcem v roki.

večji sponzorji festivala