Ocenjevanje vin za Vinsko vigred 2019

Ocenjevanje vin za Vinsko vigred 2019

V okviru 37. Vinske vigredi je v petek, 12. aprila in v soboto, 13. aprila v predavalnici Bara Liber v Metliki potekalo strokovno ocenjevanje zbranih vin. 314 vzorcev je prišlo iz Bele krajine, Italije in sosednje Hrvaške.

Ocenjevanje je potekalo v treh strokovnih komisijah pod vodstvom doc. dr. Mojmira Wondre, dr. Franca Čuša in Ivanke Badovinac. Ostali člani komisij bodo Jure Štalcar, Uroš Hoznar, Damijan Vrtin, Gregor Simonič, dr. Tatjana Košmrlj, dr. Dejan Bavčar, Jure Grubar, Anton Pezdirc, Samo Hudoklin, Jože Zupančič, dr. Guillaume Antalick, Jože Simončič (Pleterje) in Jože Simončič (KGZ NM). Tudi tokrat je ocenjevanje potekalo pod pokroviteljstvom Strokovnega društva vinogradnikov in vinarjev Slovenije.

Vodja ocenjevanja je bil tudi letos Andrej Bajuk, vodja enološkega laboratorija na KGZS Novo mesto.

Šampion belokranjca PTP je z oceno 17,27 točke postalo vino družine Vrtin z Doblič pri Črnomlju. Najboljšo metliško črnino PTP so donegovali v Vinski kleti Kmetijske zadruge Metlika ( 17,20 t.), šampion suhih vin tekočega letnika pa je postala modra frankinja (18,20 t.) Vinske kleti Prus s Krmačine pri Metliki, kjer so donegovali tudi šampiona predikatnih in posebnih vin. To je z 19,80 točke postal rumeni muškat suhi jagodni izbor letnika 2011. Šampiona tujih vin pa je pridelal Josip Rajakovič iz Krašičev na Hrvaškem. To je z 19,50 točkami postal traminec suhi jagodni izbor l. 2014.

Po končanem ocenjevanju so v soboto, 13. aprila za člane Društva vinogradnikov Metlika, člane strokovne komisije in novinarje pripravili obisk pri vinogradnikih, ki so na ocenjevanju za svoja vina prejeli nazive šampionov. Medalje in priznanja bodo podeljena na 37. Vinski vigredi, 17. maja 2019, ob 19.00 in 20.30 na osrednjem odru.

nazaj
photo
photo
photo
photo
V času Vinske vigredi v Hiši dobrot Bele krajine: Razstava jedi HRANA IN VINO v organizaciji Društva kmečkih žena Metlika.
Petek, 20. maj
Sobota, 21. maj

večji sponzorji festivala