Praznik najboljših belokranjskih vin je uspel

Praznik najboljših belokranjskih vin je uspel

Po mnenju številnih obiskovalcev je tudi letošnja 36. Vinska vigred v Beli krajini opravičila naziv največjega vinarskega festivala v Sloveniji. Še posebej dober obisk so zabeležili v soboto, 19. maja, ko je v večernih urah na glavnem odru nastopila izjemno priljubljena dalmatinska klapa Intrade.

Festival vin se je pričel že v četrtek, 17. maja, ko je Društvo vinogradnikov Metlika na metliškem gradu pripravilo dvorjenje vigrednih šampionov. Najboljša vina z Vinske vigredi 2018 so združili s prigrizki, ki so jih pripravili v Hotelu Bela krajina. Svečano odprtje se je zgodilo naslednji dan, 18. maja. Podelili so letošnje šampione vin, dosedanja kraljica metliške črnine Katarina Plut pa je krono predala naslednici, 23-letni študentki podjetništva Melanie Miketič iz Dolenjcev pri Adlešičih. Ta je pred zbranimi obljubila, da bo v prihodnjem enoletnem mandatu vzorno in dostojno opravljala vlogo ambasadorke metliške črnine in ostalih belokranjskih vin.

Organizatorji so poskrbeli za povsem zmerne cene po točilnih pultih. Za tradicionalni vini metliško črnino in belokranjca z oznako PTP je bilo potrebno odšteti od 0,8 do 1 evra za deciliter, za vsa druga vina pa so vinarji lahko prosto oblikovali cene. Tudi na stojnicah s hrano cene niso bile zasoljene, saj so za 5 evrov že ponujali dobro malico, kilogram odojka z ražnja je bilo moč dobiti za 20 evrov, za kilogram jagenjčka pa je bilo potrebno odšteti 22 evrov.

Skozi suha grla je steklo okrog 12.000 tisoč litrov vina, spekli pa so kar okrog 700 belokranjskih pogač. Tudi obisk degustacijske kleti in delavnic peke pogače je bil letos množičen. Skupno se je na treh odrih zvrstilo več kot 700 nastopajočih, ki so poskrbeli, da je bil program primeren za vse generacije, od najmlajših do upokojencev. V soboto je iz Ljubljane na festival prispelo okrog 400 kolesarjev, na Urbanovem teku je sodelovalo okrog 100 tekačev, na Urbančkovem teku pa so se med sabo pomerili tudi otroci.

V treh dneh je tri metliške trge v starem mestnem jedru obiskalo več kot 20 tisoč ljudi. Ves napor in trud organizatorjev, ki so ga vložili v pripravo festivala, je bil povrnjen. Vinska vigred ostaja prireditev, na kateri se zberejo sorodniki, prijatelji in znanci ter ob dobri kulinariki in kozarcu belokranjskega vina v starem mestnem jedru preživijo lepe trenutke. Letošnja nam bo ostala v spominu po bogatem kulturnem in zabavnem programu, izjemnem sobotnem obisku ter po zares vrhunskih vinih lanskega letnika. Organizatorje, ki med festivalom sicer pogosto zrejo v nebo, pa še posebej veseli, da jim je tokrat na roko šlo tudi vreme.

TIC Metlika

nazaj
photo
photo
photo
photo
V času Vinske vigredi v Hiši dobrot Bele krajine: Razstava jedi HRANA IN VINO v organizaciji Društva kmečkih žena Metlika.
Petek, 20. maj
Sobota, 21. maj

večji sponzorji festivala