Vinska vigred bo tudi letos imela svoje šampione

Vinska vigred bo tudi letos imela svoje šampione

Kot kaže, tudi v letošnjem letu Vinske vigred v doslej znani obliki ne bo, saj tega ne dovoljujejo vladni protikoronski ukrepi. A so se v organizacijskem odboru vseeno odločili, da izpeljejo ocenjevanje vin, prav tako pa bodo tudi izbrali novo kraljico metliške črnine. Čeprav še vedno veljajo številne omejitve v javnem življenju, pa Metličani želijo zgodbo o Vinski vigredi ohranjati vsaj v toliki meri, kot je to dovoljeno.

V okviru 39. Vinske vigredi je v soboto, 24. aprila v predavalnici Bara Liber v Metliki potekalo strokovno ocenjevanje zbranih vzorcev vin. Tokrat so 179 vzorcev prispevali belokranjski vinogradniki, saj tujih letos niso jemali v ocenjevanje. Letnik je bil očitno dober, saj niti eden ni bil izločen.

Ocenjevanje je potekalo v dveh strokovnih komisijah pod vodstvom dr. Franca Čuša in Ivanke Badovinac. Ostali člani komisij so bili dr. Dejan Bavčar, Samo Hudoklin, Jure Štalcar, Uroš Hoznar, dr.Tatjana Košmerl, Damijan Vrtin, Anton Pezdirc in Gregor Simonič.

Vodja ocenjevanja je bil tudi letos Andrej Bajuk, vodja enološkega laboratorija na KGZS Novo mesto. Izbrali so štiri šampione in sicer šampiona vin belokranjec PTP 2020, šampiona vin metliška črnina PTP 2020, šampiona suhih vin tekočega letnika ter šampiona z absolutno najvišjo oceno.

Letos je največ nagrad pripadlo Vinski kleti KZ Metlika. Pridelali so tako najboljša vina belokranjec PTP in metliška črnina PTP, kot tudi šampiona suhih vin tekočega letnika, to je chardonnay letnik 2020. Vino z najvišjo oceno pa tudi tokrat prihaja iz Vinske kleti Prus, to je rumeni muškat, ledeno vino, letnik 2016 z oceno 19.73.

Po končanem ocenjevanju so za člane komisije in novinarje pripravili obisk pri vinogradnikih, ki so na ocenjevanju za svoja vina prejeli nazive šampionov.

Rudi Vlašič

Podpis pod foto: Ocenjevanje je tokrat potekalo v okviru dveh strokovnih komisij. (foto: Rudi Vlašič)

nazaj
photo
photo
photo
photo
Največji vinski festival v Sloveniji bo letošnje, 39. leto, potekal nekoliko drugače. Dogodek se bo namesto na treh metliški trgih – Partizanskem trgu, Trgu svobode in Mestnem trgu – odvijal pri VAS, na način, zelo primeren trenutnim časom.
Petek, 21. maj

V sklopu otvoritvenega dne Vinske vigredi 2021 bomo ob 20. uri na Youtube kanalu Zavoda Metlika premierno predstavili degustacijski video, v katerem vas bodo vinarji, teh je natančneje 6, ki tvorijo mrežo ponudbe v Hiši dobrot Bele krajine in se ob enem vsako leto predstavljajo na metliškem tridnevnem festivalu, popeljali po svojih vinskih kleteh in vas razvajali ob odličnih belokranjskih kapljicah.
Paket 6 vin bo na voljo v spletni trgovini Hiše dobrot Bele krajine in v fizični trgovini na Mestnem trgu 7 v Metliki.

Sobota, 22. maj

Na dvorišču Metliškega gradu bo v soboto, 22. maja, potekala podelitev priznanj za najboljšo pogačo, svoja priznanja bodo prejeli šampioni Vinske vigredi, razglasili pa bomo tudi kraljico metliške črnine. Dogajanje ne bo javno, pač pa bo potek dogajanja na voljo na Youtube kanalu Zavoda Metlika, v zahvalo Foto kino kluba Fokus, ki bodo podelitev snemali in prispevek nato objavili.

Nedelja, 23. maj

V zadnjih nekaj mesecih smo organizatorji pripravljali prav posebno vsebino, namenjeno nedeljskemu večeru Vinske vigredi. V nedeljo bomo premierno predvajali dokumentarni kratki film o Vinski vigredi nekoč in danes.

Upamo, da vam bomo na tak način vsaj za trenutek približali dolgoletno tradicijo festivala in da bodo okoliščine, kot je dejal župan Občine Metlika, gospod Darko Zevnik, naslednje leto ugodnejše ter da se ob 40. obletnici festivala pozdravimo na katerem od metliških trgov s kozarcem v roki.

večji sponzorji festivala