Vinska vigred bo tudi letos imela svoje šampione

Vinska vigred bo tudi letos imela svoje šampione

Kot kaže, tudi v letošnjem letu Vinske vigred v doslej znani obliki ne bo, saj tega ne dovoljujejo vladni protikoronski ukrepi. A so se v organizacijskem odboru vseeno odločili, da izpeljejo ocenjevanje vin, prav tako pa bodo tudi izbrali novo kraljico metliške črnine. Čeprav še vedno veljajo številne omejitve v javnem življenju, pa Metličani želijo zgodbo o Vinski vigredi ohranjati vsaj v toliki meri, kot je to dovoljeno.

V okviru 39. Vinske vigredi je v soboto, 24. aprila v predavalnici Bara Liber v Metliki potekalo strokovno ocenjevanje zbranih vzorcev vin. Tokrat so 179 vzorcev prispevali belokranjski vinogradniki, saj tujih letos niso jemali v ocenjevanje. Letnik je bil očitno dober, saj niti eden ni bil izločen.

Ocenjevanje je potekalo v dveh strokovnih komisijah pod vodstvom dr. Franca Čuša in Ivanke Badovinac. Ostali člani komisij so bili dr. Dejan Bavčar, Samo Hudoklin, Jure Štalcar, Uroš Hoznar, dr.Tatjana Košmerl, Damijan Vrtin, Anton Pezdirc in Gregor Simonič.

Vodja ocenjevanja je bil tudi letos Andrej Bajuk, vodja enološkega laboratorija na KGZS Novo mesto. Izbrali so štiri šampione in sicer šampiona vin belokranjec PTP 2020, šampiona vin metliška črnina PTP 2020, šampiona suhih vin tekočega letnika ter šampiona z absolutno najvišjo oceno.

Letos je največ nagrad pripadlo Vinski kleti KZ Metlika. Pridelali so tako najboljša vina belokranjec PTP in metliška črnina PTP, kot tudi šampiona suhih vin tekočega letnika, to je chardonnay letnik 2020. Vino z najvišjo oceno pa tudi tokrat prihaja iz Vinske kleti Prus, to je rumeni muškat, ledeno vino, letnik 2016 z oceno 19.73.

Po končanem ocenjevanju so za člane komisije in novinarje pripravili obisk pri vinogradnikih, ki so na ocenjevanju za svoja vina prejeli nazive šampionov.

Rudi Vlašič

Podpis pod foto: Ocenjevanje je tokrat potekalo v okviru dveh strokovnih komisij. (foto: Rudi Vlašič)

nazaj
photo
photo
photo
photo
V času Vinske vigredi v Hiši dobrot Bele krajine: Razstava jedi HRANA IN VINO v organizaciji Društva kmečkih žena Metlika.
Petek, 20. maj
Sobota, 21. maj

večji sponzorji festivala