Nova kraljica metliške črnine je Tjaša Rus

Nova kraljica metliške črnine je Tjaša Rus

Letošnja Vinska vigred se približuje. Organizatorji pri Zavodu Metlika si želijo, da bi bil festival čim bolj podoben prireditvam iz preteklih let, a to letos po vsej verjetnosti zaradi ukrepov vlade zaradi koronavirusa še ne bo mogoče.

Z vigredjo je prišel tudi izbor nove kraljice metliške črnine. Tudi tokrat so k sodelovanju vabili in pozivali Belokranjke, stare med 18. in 30. let, ki imajo vozniški izpit in osnovno znanje o vinarstvu ter vinogradništvu. Kandidatke so povabili na razgovor s strokovno komisijo, najprimernejše dekle bodo pa bodo okronali za kraljico metliške črnine na »Vinski vigredi v malem«, v soboto, 22. maja 2021.

Nova kraljica metliške črnine za obdobje 2021/2022 bo prejela krono, kraljičin plašč in lento. Naokrog se bo prevažala v avtu, ki ga bo tudi tokrat prispeval sponzor TPV Avto/ Toyota, pri katerih pravijo, da moramo vedno biti skupaj tako v dobrih, kot tudi v slabih časih.

Šestčlanska komisija je 6. maja 2021 izbrala novo kraljico metliške črnine, ki tokrat prihaja iz metliške občine. S svojim nastopom je najbolj prepričala 22-letna Tjaša Rus. Je edinka, do svojega dvanajstega leta je živela v Metliki s starši v bloku, po smrti dedka pa so se preselili v Vidošiče k babici na kmetijo.

Srednjo šolo je obiskovala v Novem mestu. Hodila je na Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma, ki je bil takrat še pod drugim imenom. Najprej je uspešno zaključila 3-letni izobraževalni program gospodar na podeželju. Nato se je vpisala v nadaljevalni program +2 leti, kmetijsko-podjetniški tehnik. Uspešno ga je zaključila leta 2019 in s tem pridobila 5. stopnjo izobrazbe.

Med šolanjem, od maja 2017, je že kot študentka delala v eni od vinotek. Pomagala je tudi Društvu vinogradnikov Metlika na različnih prireditvah, kot so Mlada portugalka, degustacija vin in Festival predikatov. Januarja 2018 je pričela s strežbo hrane in pijače v eni od picerij v Metliki, od oktobra lani pa je tam tudi redno zaposlena. Glede na to, da imajo doma kmetijo, nima veliko prostega časa. Vedno se najde kakšno delo za par pridnih rok. V zadnjem času se je najbolj našla v peki in izdelavi slaščic.

In kakšne so njene želje? Pravi, da vsak človek stremi k določenim ciljem. Tudi ona ima svojo srčno željo. Želi si namreč izpolniti cilje, ki si je zadal že njen dedek. Mogoče se malenkost razlikujejo, saj je v mislih “modernizirala” njegovo idejo, ampak dejstvo ostaja isto. Tjaša želi domačo kmetijo urediti v turistično točko, ki bi povezovala naravne lepote, belokranjsko kulinariko, ter seveda dobro kapljico vina.

In tu je še izjave Tjaše Rus po tem, ko je bila izbrana za kraljico metliške črnine za obdobje 2021/ 2022: »Že kot otrok sem občudovala naše kraljice metliške črnine. Vsako leto sem na Vinski vigredi nestrpno čakala na predajo krone. Takrat sem si vsakič rekla, komaj čakam, da dopolnim 18. rojstni dan. Pa ne zato, da bi tako kot večina končno imela izpit za avto, ampak zato, da se lahko potegujem za naziv kraljice metliške črnine. Od nekdaj sem v stiku z vinom in z vsem, kar gre zraven, saj imamo tudi doma vinograd. Tam sem se naučila že marsikaj, predvsem pa to, koliko truda je potrebno, da nastane vino takšno, kot želimo. Moja želja je, da bi ljudje doumeli, koliko spoštovanja je vredno vsako vino posebej. Kot nova kraljica želim ljudi opozoriti na to, da v spodnjem desnem kotičku Slovenije obstaja prekrasna Bela krajina, ki ima ogromno naravnih lepot, odlična vina in številne ostale dobrote.«

nazaj
photo
photo
photo
photo
Največji vinski festival v Sloveniji bo letošnje, 39. leto, potekal nekoliko drugače. Dogodek se bo namesto na treh metliški trgih – Partizanskem trgu, Trgu svobode in Mestnem trgu – odvijal pri VAS, na način, zelo primeren trenutnim časom.
Petek, 21. maj

V sklopu otvoritvenega dne Vinske vigredi 2021 bomo ob 20. uri na Youtube kanalu Zavoda Metlika premierno predstavili degustacijski video, v katerem vas bodo vinarji, teh je natančneje 6, ki tvorijo mrežo ponudbe v Hiši dobrot Bele krajine in se ob enem vsako leto predstavljajo na metliškem tridnevnem festivalu, popeljali po svojih vinskih kleteh in vas razvajali ob odličnih belokranjskih kapljicah.
Paket 6 vin bo na voljo v spletni trgovini Hiše dobrot Bele krajine in v fizični trgovini na Mestnem trgu 7 v Metliki.

Sobota, 22. maj

Na dvorišču Metliškega gradu bo v soboto, 22. maja, potekala podelitev priznanj za najboljšo pogačo, svoja priznanja bodo prejeli šampioni Vinske vigredi, razglasili pa bomo tudi kraljico metliške črnine. Dogajanje ne bo javno, pač pa bo potek dogajanja na voljo na Youtube kanalu Zavoda Metlika, v zahvalo Foto kino kluba Fokus, ki bodo podelitev snemali in prispevek nato objavili.

Nedelja, 23. maj

V zadnjih nekaj mesecih smo organizatorji pripravljali prav posebno vsebino, namenjeno nedeljskemu večeru Vinske vigredi. V nedeljo bomo premierno predvajali dokumentarni kratki film o Vinski vigredi nekoč in danes.

Upamo, da vam bomo na tak način vsaj za trenutek približali dolgoletno tradicijo festivala in da bodo okoliščine, kot je dejal župan Občine Metlika, gospod Darko Zevnik, naslednje leto ugodnejše ter da se ob 40. obletnici festivala pozdravimo na katerem od metliških trgov s kozarcem v roki.

večji sponzorji festivala