Na Vinski vigredi bodo na voljo vrhunska vina

Na Vinski vigredi bodo na voljo vrhunska vina

Na letošnji Vinski vigredi, ki se bo tudi tokrat odvijala v metliškem starem mestnem jedru, bodo obiskovalci lahko poskusili samo najboljša vina. Od 18. do 20. maja bodo na voljo vina, ki so se uspela med najboljša prebiti na ocenjevanju, ki ga je Društvo vinogradnikov Metlika izvedlo 13. in 14. aprila v sejni sobi Bara Liber v Metliki.

Prvi dan so ocenjevali vzorce vin belokranjec PTP, metliška črnina PTP in bele zvrsti, naslednji dan pa vse ostale vzorce. Tri komisije s po petimi člani, ki so jim predsedovali Ivanka Badovinac, dr. Mojmir Wondra in dr. Franc Čuš, so ocenile 313 vzorcev večinoma belokranjskih vinarjev, nekaj vin pa je na ocenjevanje prispelo tudi iz Hrvaške in Italije. Tudi letos je bil vodja ocenjevanja Andrej Bajuk s KGZS Novo mesto.

Letos je najboljši belokranjec z oceno 17,13 pridelala Grajska klet Šturm, najboljšo metliško črnino z oceno 17,20 KZ Metlika, šampiona tekočega letnika, sivi pinot 2017 – ocena 18,33, pa je pridelala Družina Hozner iz Ručetne vasi. Šampion tujih vin je postal sauvignon suhi jagodni izbor 2015 – ocena 18,83, ki ga je pridelal Josip Rajaković, šampion predikatnih in posebnih vin, rumeni muškat 2005 – ledeno vino z oceno 19,73 pa je bil pridelan v Vinski kleti Prus.

Vsi člani komisije so tudi letos pohvalili organizacijo ocenjevanja, navdušeni pa so bili tudi nad lanskoletnim vinskim letnikom, ki bo nedvomno med najboljšimi v tem desetletju. Proglasitev šampionov bo v petek, 18. maja 2018 ob 20. uri na osrednjem odru na otvoritveni slovesnosti.

nazaj
photo
photo
photo
photo
Največji vinski festival v Sloveniji bo letošnje, 39. leto, potekal nekoliko drugače. Dogodek se bo namesto na treh metliški trgih – Partizanskem trgu, Trgu svobode in Mestnem trgu – odvijal pri VAS, na način, zelo primeren trenutnim časom.
Petek, 21. maj

V sklopu otvoritvenega dne Vinske vigredi 2021 bomo ob 20. uri na Youtube kanalu Zavoda Metlika premierno predstavili degustacijski video, v katerem vas bodo vinarji, teh je natančneje 6, ki tvorijo mrežo ponudbe v Hiši dobrot Bele krajine in se ob enem vsako leto predstavljajo na metliškem tridnevnem festivalu, popeljali po svojih vinskih kleteh in vas razvajali ob odličnih belokranjskih kapljicah.
Paket 6 vin bo na voljo v spletni trgovini Hiše dobrot Bele krajine in v fizični trgovini na Mestnem trgu 7 v Metliki.

Sobota, 22. maj

Na dvorišču Metliškega gradu bo v soboto, 22. maja, potekala podelitev priznanj za najboljšo pogačo, svoja priznanja bodo prejeli šampioni Vinske vigredi, razglasili pa bomo tudi kraljico metliške črnine. Dogajanje ne bo javno, pač pa bo potek dogajanja na voljo na Youtube kanalu Zavoda Metlika, v zahvalo Foto kino kluba Fokus, ki bodo podelitev snemali in prispevek nato objavili.

Nedelja, 23. maj

V zadnjih nekaj mesecih smo organizatorji pripravljali prav posebno vsebino, namenjeno nedeljskemu večeru Vinske vigredi. V nedeljo bomo premierno predvajali dokumentarni kratki film o Vinski vigredi nekoč in danes.

Upamo, da vam bomo na tak način vsaj za trenutek približali dolgoletno tradicijo festivala in da bodo okoliščine, kot je dejal župan Občine Metlika, gospod Darko Zevnik, naslednje leto ugodnejše ter da se ob 40. obletnici festivala pozdravimo na katerem od metliških trgov s kozarcem v roki.

večji sponzorji festivala