Ocenjevanje vin za 41. Vinsko vigred v Beli krajini

Ocenjevanje vin za 41. Vinsko vigred v Beli krajini

V soboto, 1. aprila je v Kmetijski zadrugi Metlika potekalo ocenjevanje vin za 41. Vinsko vigred v Beli krajini. Organiziralo ga je Društvo vinogradnikov Metlika in je zajemalo ocenjevanje vzorcev vin pridelovalcev iz celotne Bele krajine in sosednje Hrvaške.

Tri strokovne komisije so ocenile 219 vzorcev vin.

Poudarek na ocenjevanju vin za Vinsko vigred je na metliški črnini in belokranjcu, ki sta prvi slovenski vini, ki sta dobili oznako PTP – priznano tradicionalno poimenovanje. Tako kot lani, je tudi letos najboljšega belokranjca PTP in metliško črnino PTP pridelala Vinska klet Metlika. Šampion tekočega letnika je suho vino modri pinot družine Plut, šampion tujih vin laški rizling suhi jagodni izbor 2021 Josipa Rajakovića iz Krašič, Hrvaške, šampion predikatnih in posebnih vin pa je postal rumeni muškat suhi jagodni izbor 2011 Vinske kleti Prus. Prvak penečih vin je peneče rose vino Vinske kleti Metlika. Prvak rumenega muškata 2022 je nastal izpod rok Vinogradništva Dolc, prvak modre frankinje 2022 pa v Vinski kleti Prus.

Na svečani otvoritvi 41. Vinski vigredi v Beli krajini, ki bo 19. maja, bodo podelili diplome in pokale najboljšim.

Po končanem ocenjevanju vin je strokovna komisija v sestavi predsednika Društva vinogradnikov Metlika, vodje ocenjevanja in ostalih članov ter županje Občine Metlika obiskala vseh 5 trenutnih aktualnih šampionov, da preveri, če je ocenjeno vino dejansko v njihovih kleteh.

Vsi rezultati ocenjevanja

nazaj

večji sponzorji festivala

Občina Metlika
IMP Pumps
CGP
TPV Avto